Blog

By in Geen categorie 0

2018

Weer een nieuw seizoen voor de boeg.

Januari bezorgt ons al temperaturen van boven de 10 graden en dat besluit mij om in januari al te snoeien.

Hier de kop van een Souvignier Gris van begin tot het eind.

By in Geen categorie 0

2017

Weer een jaar. En ja hoor we beleven weer wat nieuws. Alles is lekker vroeg uit gelopen en de vorst slaat toe. Dus in afwachting van de reserve-ogen die moeten uitlopen. Dit gebeurt ook maar nu merk ik wel dat de Cabernet Cantor die op enkel guyot staat en niet erg veel trossen aanhangen. De Rondo lever zelfs meer dan vorig jaar en komt op 25 kilo uit. Souvignier Gris is ook iets minder maar valt mee. Deze ga ik met 2 verschillende gisten vergisten en kijken wat het verschil is in smaak. De dames willen hem iets zoeter hebben dus we gaan kijken of dit gaat lukken anders maar weer een andere gist proberen volgend jaar.

Herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan.

Het jaar is weer om en hier een overzicht van de opbrengst van dit jaar 2017.

10 liter Rondo, 9 liter Cabernet Cantor, 5 liter Souvignier Gris Droog en 5 liter Souvignier Gris Zoet, 2 liter Rose van Muscat Bleu met Vroeg van de Laan, 5 liter Appel,Peer & Kersen wijn, 4 liter Appelcider, 6 liter wijn van druiven van kennis waarvan 3 liter totaal is gemengd met brandewijn en zit op eikenvatje en moet Port worden ook op de foto nog een flesje links met Roseport.

By in Geen categorie 0

2016

Het begin van het jaar verliep alles prima. Dit was een jaar waar de productie al enig sinds op gang moet gaan komen. Op de foto staan de rode wijnen van het jaar 2015.

De Rondo en Cabernet Cantor komen er prima uit en zullen alleen maar beter gaan worden. Productie nu nog 11 flessen maar hoop op een fles of 33 uit te kunnen komen per jaar. Er zijn ook nog 2 stoken Muscat Bleu die nog niet op de fles zijn gezet maar misschien in combinatie met deze twee gebotteld gaat worden. Nu heb ik ook een fles met 75% Rondo en 25% Cabernet Cantor er tussen staan en smaakt prima. Dus wie weet kan de Muscat Bleu hier ook wat in betekenen. Ook de Souvignier Gris is prima gelukt en gaat naar Roemenië.

Het jaar 2016 leverd een prima productie op van rode en witte wijn. Het vergisten gaat weer prima en we hebben 10 liter witte wijn staan en 25 liter rode wijn. Daar staat 5 liter Rondo op een eikenvatje dus die laten we lekker rusten. Hopelijk gaat de kwaliteit verder vooruit en gaat het steeds lekkerder worden.

By in Geen categorie 0

2015

Dit is een fles witte wijn van uit Roemenië. Deze komt van een collega die daar vaak komt en op deze manier wisselen wij onze wijn uit. In de Roemeense fles zat een wijn met een aceton geur wat er op zou duiden dat er teveel lucht boven de wijn heb gestaan waardoor er azijnsteek optreed. Ik zal deze fles vullen met mijn Souvignier Gris en hem weer naar Roemenie laten brengen en in afwachting van hun bevindingen. Het zal een droge witte wijn worden.

Gaat het nu lukken?

Nu is hopelijk alles op zijn plaats gevallen en moet ik kunnen gaan bouwen aan mijn wijn productie. Ook mijn aangesloten bij de brabantsewijnboeren en hoop via deze weg aan profesionele gist te komen om een lekker wijntje te kunnen brouwen. Nu kijken of het weer dit jaar ook wil mee werken.

Het jaar verloopt prima en we oogsten voldoende om wat wijn te produceren. Wel een 40 kilo rode druiven en 20 kilo witte druiven. De most van witte druiven van 2013 is nog steeds goed en gaan we bij de most van 2015 proberen mee te vergisten en dat lijkt te gaan lukken. Ook de rode druiven gaan aan het gisten dus volgend jaar gaan we bottelen.

 

By in Geen categorie 0

2014

Nou de winter zijn we goed door gekomen en nu maar hopen op een goed jaar. Het voorjaar is kil en vochtig waardoor de vruchtzetting last heeft van botytus. Weer een les geleerd ontbladeren rond de bloei om de bloemen zo snel mogelijk droog te krijgen.

De hout wal aan het pad voldoet goed en aan de slootkant wordt een headrawand gemaakt. De 7 Cabernet Cantor op onderstam van SO4 doen het goed. Dit is een Merlot achtige druif waar het vrouwtje erg van houd. Hopelijk bevalt deze ook. De Vroege van de Laan staan er ook goed bij.

Door de botrytus komt er enkel van de Souvignier Gris een oogst van 2.9 kilo met 9 gr zuur. De S.G. was 1076 en wijn proberen te maken met Aromatic gist maar het resultaat was niets bijzonders dus weer wat wijzer. Rondo maar 300 gram oogst en Muscat Bleu ook heel slecht dus toch de invloed van het voorjaar. Ook besluit ik bij een ander gilde aan te sluiten en wel de Brabantse wijnbrouwers die ook aan professionele gist kunnen komen.

Dus onze pijlers maar op 2015 richten.

By in Geen categorie 0

2013

Nee he weer -20 graden vorst. Het zit niet mee met mijn nieuwe hobby. In mei de lege plekken weer voorzien van nieuwe stoken met de hoop dat deze de aankomende winter wel zullen overleven. Alle nieuwe stoken hebben onderstam van SO4. De enige Rondo blijft het doen maar van de drie Muscat Bleu sneuvelt er nog een. De Souvignier Gris bleven het ook doen.

De Rondo heeft 27 trossen geproduceerd maar daar wisten de wespen ook raad mee. Uit eindelijk hou ik 3.4 kilo druiven over. Het S.G. was 1082 en 9 gr zuur. De Souvignier Gris leverd 11.9 kilo met S.G. 1080 en 12 gr zuur. De Muscat Bleu had 42 trossen en S.G. 1066 en 17 gr zuur. Hier uit geleerd dat de opbrengst veel te hoog is en daar drasties verandering in moet komen om een goede kwaliteit te leveren. Besloten word om per stok maximaal 15 trossen te laten staan. Wijn maken maar dat is ook een aparte handeling en moet je ook onder de knie zien te krijgen. De opbrengst kreeg ik niet aan het gisten. De oorzaak was waarschijnlijk te veel sulfiet door het niet goed meet apparatuur. Het sap laten staan en steeds maar ruiken of het goed bleef. Via de Wijkgaard in Meteren nieuwe weegschaal gekocht om dit probleem op te lossen. In het moestuin gedeelte wordt een strook voor 7 Cabernet Cantor gereed gemaakt om deze in mei te plaatsen. Deze gaan op enkel guyot. Aan het pad komen 3 Vroege van de Laan te staan en de wijn productie wordt hierdoor uitgebreid. Deze gaan op dubbel cordon.

5-oogst-large

By in Geen categorie 0

2012

Nou de winter beloofd niet veel goeds. De jonge stokken krijgen -22 voor de kiezen en dat beloofd niet veel goeds voor deze jonge planten. De uitloop van de stokken laat ook op zich wachten. Van de Muscat Bleu lopen er maar 3 uit en deze staan vrij dicht tegen de caravanschuur aan. Van de 6 Rondo’s blijft er maar 1 over en deze staan ook al tegen de caravanschuur. De Johannitter loopt helemaal niet uit. Verrassend doen de Souvignier Gris het allemaal wel.

De Muscat Bleu is een kruizing van (Villard Noir X Müller-Thurgau) X Seyve Villard 20-347.
De rijping is 3e week september tot 2e week oktober.

De Rondo is een kruising van Saperavi Severnyi x St. Laurent.
De rijping is 2e week september tot 4e week september.

De Souvignier Gris is een kruising van Cabernet Sauvignon x Bronner.
De rijping is van 3e week september tot 2e week oktober.

Ik bestelde 8 Rondo’s en 3 Souvignier Gris om deze lege plekken op te vullen.
Dit jaar ook lid geworden van het Wijngaardeniersgilde Nederland. Via deze vereniging aan vogelnetten kunnen komen bij Domein Hof te Dieren. Door omstandigheden was er een groot net kapot gescheurd en voor Youp Certier niet meer te gebruiken. Deze heb ik overgenomen om mijn druiven tegen de vogels te beschermen.

By in Geen categorie 0

2011

Cursus.

In 2011 ging die van start in Gendt bij Piet van Rijsingen. De eerste cursus dag snoeien daar kon ik helaas niet bij zijn. De zaterdagen er na wel. Een zeer interessante cursus waar je ook aan werk wordt gezet om dingen te doen echt leuk. In mei de stokken binnen die ik daar besteld had. Ze moesten 24 uur in het water staan voor ze gepoot konden worden. De Rondo hebben onderstam SO4 en Johannitter 125AA en Souvignier Gris Binova. Nu afwachten of ze zich goed gaan vestigen. Deze gaan op dubbel guyot.

Ik had voor genomen om worteldoek neer te leggen en dan daar gaten in te maken voor de stokken. Dit had ik gezien bij de Teunishof in Culemborg en leek me wel wat. Bij het Hof van Twente in Bentelo palen en draad besteld om drie rijen stoken te kunnen neer zetten. Dit zou dan betekenen dat er 18 stoken zouden zijn om wijn van te maken. Tegen de rugzijde van schuur voor de caravans staat een witte tafeldruif wat een Vroege van de Laan moet zijn.

De brouwschuur met veranda is gereed en er word stroom in aan gebracht. In middels ook 7 zonnepanelen besteld om op de schuine dak te leggen en zodoende mijn eigen stroom op te wekken.

De Muscat Bleu doen het omdat ze in potten waren voorgekweekt. De andere 12 slaan ook aan en beginnen leuk te groeien. In het derde jaar kan ik beginnen met oogsten dus volgend jaar de Muscat Bleu dus ben benieuwd.

Aan de andere zijde van begonnen met het verwijderen van de pruimenboom om daar gedeelte moestuin te maken. En dan kan ik daar ook lekker aan de gang.

 

 

By in Geen categorie 0

2010

Dit is het jaar waar mijn plannen tot uitwerking moeten gaan komen. De plannen zijn een klein brouwschuurtje met veranda en een keldertje er in. Stroom aansluiting met zonnepanelen komen ook voor in het plan. Alles zal in de komende jaren gerealiseerd moeten worden.

De grond word bewerkt en aan het huisje word een begin gemaakt. Bij de Gamma komen druiven in de folder dus maar eens gaan kijken. Het zijn Muscat Bleu een tafeldruif waar ook een wijntje van gemaakt kan worden. Zes stuks worden er aangeschaft.

Speuren op internet bracht mijn bij Wijnbouw in Nederland waar ik me inschreef voor een cursus wijn maken van a tot z.