Hier de ontwikkeling van de wijngaard.
2010:
Pruimenboom verwijderd om ruimte te maken voor mijn moestuin gedeelte. Plannen voor een huisje met stroom waren er ook dus daar werd langzaam mee begonnen. Folder op de deurmat met druivenstokken bij de Gamma. Dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan en om dat ik ook al wist dat het een paar jaar duurt voor je wijn ka maken er gauw 6 gekocht. De cursus start volgend jaar dan heb ik mooi er al 6 staan dacht ik. Het waren Muscat Bleu druiven een tafeldruif waar je ook wijn van kan maken dus yes het begin is er. Ze liepen allemaal uit dus nu kijken hoe ze de winter door komen. Het huisje met veranda en stroom en keldertje.
2011:
De cursus waren 6 zaterdagen waar alles van het planten, snoeien, loofwandbeheer, oogsten, vinivicatie en het bottelen aanbod kwam. Deze cursus vindt ik ideaal omdat je ook zelf aan de gang ging om te snoeien en de loofwand bekijken waar je op moet letten tot zelf druiven plukken en verwerken. Ook zorgen dat ze in het vat kwamen om te gaan gisten. Dus kijken of we dit zelf in de praktijk kunnen gaan brengen. De 6 stoken moeten gaan uitlopen maar er zijn er maar 2 die goed uitlopen 3 blijven er achter en 1 doet niets. De 3 gaan het uit eindelijk toch halen. Ook werden er 6 Rondo 3 Johannitter en 3 Souvignier Gris besteld die in mei werden geleverd en de grond in mochten. Deze liepen allemaal uit dus 17 stoken voor volgend jaar. In de linkerrij staan de Muscat Bleu rest moet nog gaan uitlopen.
2012:
Weer een strenge winter dus ik werd al een beetje bang of het goed gegaan was met de jonge stokken. De 3 stokken van vorig jaar liepen niet meer uit de andere 2 Muscat Bleu wel. Van de Rondo sneuvelen er 2 stuks en mijn eerste fout zorgt dat er nog 1 sneuvel door valse meeldauw. De Johannitter loopt helemaal niet meer uit. Het nieuwe ras Souvignier Gris die lopen wel uit dus maar eens kijken wat we moeten bij gaan bestellen om de lege plaatsen op te vullen. Ik bestel nog 8 Rondo en 3 Souvignier Gris. De druif Vroeg van de Laan die al op de moestuin stond moet verplaatst worden en daar heb ik stekken van in de grond gedaan dan zien we wel. Ook weer een plaats gemaakt waar de braam stond om daar 7 Cabernet Cantor te plaatsen dus alles besteld.
<H1>STRENGE WINTERS VOORBIJ>
2013:
De Souvignier Gris vindt ik een sterke druif en de eerste 3 stokken gaan dragen en in mei gaan de andere de grond in. De opbrengst was 11,9 kilo wat veel te veel is dus dat moet minder. Hoeveelheid strossen per stok aanpassen. Het oechsle gehalte was 1080 maar 12 gram zuur. Dus ontzuren naar 9 gram en dat vergisten. De Muscat Bleu krijgen ook veel trossen en oechsle van 1066 maar 17 gram zuur. Van de Rondo sneuvelt er nog 1 en in september weten de wespen er ook wel raad mee. Toch 3,4 kilo opbrengst en oechsle van 1082 en 9 gram zuur. Nu wijn maken en daar gaat het fout. Geen goed meetapparatuur waardoor er teveel sulfiet bij de most gaat en er geen vergisting plaats vindt. De Souvignier Gris hou ik over de rest verdwijnt. Nieuwe stokken bij geplaatst en ook 7 stokken Cabernet Cantor.Een Merlot achtige soort en die ga ik blenden met de Rondo.
2014:
Dit jaar druiven om te vergisten tot wijn en gisten gekocht zoals Aromatic, Rouge bij Brouwland vandaan. Ik moet zeggen dit gaat zo maar niet vanzelf. Ik krijg wijn maar om te zeggen het is lekker. Er zitten nog al wat foutjes in waar in ik nog veel kan leren en verbeteren. Wel weer geleerd om rond de trossen de bladeren te verwijderen zodat het bij vochtig weer de trossen sneller drogen. Kijken wat dat volgend jaar gaat opleveren.
2015:
Vorig jaar het wijngaardeniersgilde verlaten en mijn aangesloten bij de brabantsewijnbrouwers die aan profesioneel gist kunnen komen via de commerciele wijngaarden. Hier kunnen wij als hobbyisten een graantje van mee pikken. De produktie is 40 kilo rode en 20 kilo witte wijn. De proffesionele gisten doen hun werk goed en de eerst wijn is een feit. Volgend jaar ze op de fles doen en lekker proeven.
2016:
Nou de witte wijn is samen gevoegd met de oogst van 2013 en geeft een droge witte wijn maar nog niet zoals ik het graag wil maar de stokken zijn nog jong. De rode Rondo wijn is zeer lekker voor een jonge wijn.
2017:
De vorst in mei zorgen dat de eerste uitloop plat gaat en de reserve ogen moeten het dit jaar gaan doen. Dit jaar word er 31 liter wijn geproduceerd waarvan 5 liter zoete witte wijn. Ondanks de vorst mag ik niet klagen over de opbrengst en de wijn smaakt goed.
2018:
Dit was een jaar zoals elke wijnboer wilt hebben. Wat een prachtig weer voor onze druiven. met ruim 80 liter ben ik denk ik wel te anthousiast geweest om zoveel te laten hangen dus daar volgend jaar wel goed op letten want ik wil wel kwaliteit hebben.