Wijn was een van de eerste dingen die de mens voortbracht. Alleen niemand weet wie de eerste wijn maakte. In de Griekse en Romeinse cultuur werd wijn ontdekt in de prehistorie. Het Oude Egypte liet wijn catalogi en muurschilderingen na. Ook noteerde de Egyptenaren wijnjaren, wijngaarden en de wijnmakers op de wijnkruiken. Dat waren de eerste etiketten. De Babyloniers vervaardigden wetten om de wijn te exploteren.
Wijn werd gemaakt van wilde druiven. De enige vrucht met overvloedige suikers en sap en neiging om te gisten. Van gisting kwam alcohol en dat gebeurt bij rijpe druiven waarvan het sap in aanraking komt met de gist op de schil van de druif. In het steentijdperk gingen de druiven in een recipient ( kleipot-houtenkom-huidenzak) en liet ze daarin gisten. Wie de eerste was die dit bedwelmende en heerlijke sap dronk zullen we nooit weten. Wellicht was hij of zij ook degene met de eerste kater. Volgens de archeologen werden in de Kaukasus ten oosten van de Zwarte Zee 700 jaar geleden de eerste geteelde wijngaarden zijn aangelegd. Daar was de bodemgesteldheid zeer geschikt.
In China groeide ook druiven maar die gingen daar gewoontjes met wijn om. Amerika ontdekte nooit wijn al groeide er wilde wingerds tot Columbus ten tonelen verscheen. Van Griekse en Romeinse rituelen kan er een rechtstreekse verbinding worden gemaakt met het christelijke geloof en praktijken. De Griekse god van de wijn Dionynos en de Romeinse equivalent was Bacchus. De monniken begonnen wijn te verbouwen en handelaars brachten het door Europa. De monniken verbeterde ook de wijn.
In de Cote d ‘Or werden wijngaarden gemaakt met de beste wijnstokken. En er werd geëxperimenteerd met snoeien en kozen stukken land uit waar het niet vroor en de druiven het beste gedijden. Ze bouwde muren rond de wijngaarden. Monniken speelde een belangrijke rol in de middeleeuwse wijnhandel. De wijnhandel ging van Bordeaux en de monding van de Rijn naar Groot-Brittannië, Ierland en nog noordelijker. Wijn was ook in deze tijd van weinig water een ontsmettingsmiddel en onderdeel van primitieve geneeskunde. Bordeaux explodeerde tijdens de 14de eeuw heel veel naar Engeland, drie eeuwen later dronken de 6,1 miljoen Engelsen 40 miljoen flessen per jaar. Tot nu toe werden alle gemaakte wijnen in het volgende jaar opgemaakt want het jaar erna kelderde de prijs.
Vanaf 1714 kwam de verfijning van de wijn. De geheimen on wijn ouder te laten worden en te verbeteren waren ontsluierd. Chauteaux Haut-Brion werd algemeen beschouwd als de pionier van de nieuwe benadering. Hier werden nieuwe technieken toegepast die later algemeen zijn geworden. Kleinere oogsten, zorgvuldige selectie een strenge toezicht op wijn maken en de kelder. De wijn werd in Engeland drie keer duurder verkocht dan voorheen. Dit voorbeeld in Bordeaux werd door Latour, Lafite en Margaux gevolgd.
In 1860 verwoest de druifluis (Fylloxena) een piep klein insect de wijnstokken in de Midi door de wortels aan te vreten. Het insect kwam uit Noord-Amerika, overgebracht door stoomboten die overlevenden op geïmporteerde planten. Weinig wijngaarden werden gespaard.
Het duurde 40 jaar voor de oplossing werd gevonden. Wijnstokken geënt op wortelstokken van Amerikaanse wijnstokken werden imuum. Na de Eerste Wereldoorlog steeg het wijnverbruik weer in Europa maar de wijn was van slechte kwaliteit. De opkomst van de nieuwe wereld van het Westen van VS, Australie, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland zorgde voor herstel.
Een opstand in Champagne in 1911 tegen verkoop van wijn uit andere streken dan Champagne waren de meest dramatische in de serie van protesten.
In 1980 begon de nieuwe wereld de kwaliteit van de topwijnen tee benaderen. De late 20ste eeuw was een welvarende periode. Voor wijndrinkers was het een gouden tijd met betere wijn voor lagere prijzen dan ooit te voren. De massamarkt leiden hier onder. Voor wijndrinkers breekt een gouden tijd aan nu ook blijkt dat ook andere landen overgaan op wijnproductie. Zoals ook in België en Nederland commerciële wijngaarden zijn ontstaan en flink aan de weg timmeren met ook al gouden medailles.
Bij de wijnkeuring der lage landen 2015 haalde Domein Crutzberg uit Sint-Martens-Voeren goud met Crutzberg Brut Nature, gemaakt van een klassieke druif de Chardonnay. Ook Domein Kitzberg uit Heers haalde goud met een Chardonnay.
Nederland moest het doen met heel veel zilver (13x) waarvan 1x rood met een Regent druif van Wijndomein De Planck uit Slenaken. Meestal was het de Souvignier Gris die in de prijzen viel. Opmerkelijk de noordelijk gelegen Wijngaard Old Diek uit Nieuwolda in Grongingen die met een Souvignier Gris 2014 zilver won.
Dus wie weet wat dit allemaal nog gaat brengen en er zijn ook al heel veel hobbyboeren die een behoorlijke wijn produceren.
Ik hoop me in dat rijtje te kunnen mengen.