Nederland wijnland van de toekomst. Wie zal het zeggen. Wel gaat het steeds beter met de wijnen die in Nederland geproduceerd worden. Puur omdat we druiven kunnen telen om wijn van te maken op Nederlandse bodem.
Ons klimaat is te vergelijken met Duitsland. Onze druiven moeten wel eerder rijp zijn om te kunnen oogsten. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan en zijn er resistente rassen ontstaan voor ons klimaat. Ook de onderstam is daar op geteeld en is er voor klei, zand, loss en leem grond.
Tegenwoordig bestaat er een lijst van druivenstokken die toegestaan zijn om Nederlandse wijn van te kunnen maken. Dit kan per druivenstok in combinatie met onderstam best wel verschillen. Tijdens het groeiseizoen kan er nog van alles mis gaan met de druivenstok.
Geheel resistent zijn ze niet en moeten we behoed zijn op aantasting van de stokken. Meeldauw (oidium) treed meestal op bij warm en vochtig weer. Daar moeten we dan ook maatregelen tegen treffen en probeer ik dit op een biologische manier te doen. Spuitzwavel is daar in toe gestaan maar men kan ook ekofluid gebruiken.
In de winter na het snoeien kan je de stok al beschermen door dan al te gaan spuiten omdat dit in Nederland wel nodig is. Als er vijf of zes bladeren aan de stok staan kan je om de twee weken wel spuiten maar je moet stoppen net voor de bloei om misbloei te voorkomen. Na de bloei kan er weer gespoten worden en dan om de twee weken. Ook is het raadzaam om van spuitvloeistof te wisselen om immuniteit te voorkomen.
Als het niet hoeft spuit ik niet maar soms ontkomt je er niet aan. Het gebeurt dan wel met middelen die zijn toegestaan voor biologische wijn teelt. Dus alles goed in de gaten houden en beslissen of het nodig is om middelen te gebruiken maar je kan er ook wel eens naast zitten maar dat nemen we op de koop toe.
Hoe ouder de stoken worden des te beter wordt de wijn. Maar het telen en de wijn maken zijn wel twee verschillende dingen die je onder de knie moet zien te krijgen. Daarom heb ik me aangesloten bij de brabantsewijnbrouwers en op die manier kom ik aan veel informatie. Ook hebben we bijeenkomsten met hobbywijnboeren onder elkaar en wisselen we onze ervaring uit en daar pik ik mijn dingen uit die ik van belang vindt. Ook proeven we onze wijn en beoordelen ze om fouten te ontdekken en te bespreken hoe te voorkomen.